Stare de urgenta

Conform Wikipedia ­čÖé „starea de urgen╚Ť─â” este o declara╚Ťie guvernamental─â care poate modifica func╚Ťionarea normal─â a anumitor institu╚Ťii legislative, executive sau judec─âtore╚Öti. Asemenea declara╚Ťii au loc de obicei ├«n timpul pandemiilor, dezastrelor naturale, dup─â o declara╚Ťie de r─âzboi sau ├«n perioade de revolte populare.

Astfel de declara╚Ťii ├«i avertizeaz─â pe cet─â╚Ťeni s─â ├«╚Öi schimbe comportamentul normal ╚Öi ordoneaz─â agen╚Ťiilor guvernamentale s─â pun─â ├«n aplicare planuri de urgen╚Ť─â. Justitium este echivalentul s─âu ├«n dreptul roman – concept ├«n care senatul ar putea propune un decret final (senatus consultum ultimum) care nu a fost supus unei dispute.

St─ârile de urgen╚Ť─â pot fi, de asemenea, utilizate ca motiv sau pretext pentru suspendarea drepturilor ╚Öi libert─â╚Ťilor garantate ├«n conformitate cu┬áconstitu╚Ťia┬ásau┬álegea de baz─â a unei ╚Ť─âri.

Procedura ╚Öi legalitatea acestei proceduri variaz─â ├«n func╚Ťie de ╚Ťar─â.

De stiut:

├Än Rom├ónia postcomunist─â a fost decretat─â pentru prima dat─â stare de urgen╚Ť─â ├«n timpul mineriadelor din ianuarie 1999.[6]

Pre╚Öedintele┬áKlaus Iohannis┬áa anun╚Ťat, s├ómb─ât─â 14 martie 2020, c─â Rom├ónia va intra ├«n stare de urgen╚Ť─â ├«ncep├ónd de luni, 16 martie 2020 pe motiv de┬ápandemie de coronavirus COVID-19.[7]┬áprin decretul nr. 195/16.03.2020.

Mar╚Ťi 14 aprilie 2020, tot presedintele Klaus Iohannis a prezentat m─âsurile din decretul prin care prelunge╚Öte stare de urgen╚Ť─â pentru ├«nc─â 30 de zile.

Coronavirus

Add a Comment